آزمایش چکاپ کامل چیست و چرا باید انجام شود؟

آزمایش چکاپ کامل چیست؟

آزمایش‌های مربوط به چکاپ کلی معمولاً در مراقبت‌های پزشکی معمولی شما گنجانده می‌شوند. این بدین معنی است که پزشک شما اغلب این آزمایش‌ها را زمانی انجام خواهد داد که شما برای یک وضعیت دیگر مانند سرماخوردگی یا مشکل دیگری مراجعه کرده‌اید. در این زمان نیز به شما اطلاع داده می‌شود که باید آزمایش‌های منظم چکاپ را در برنامه خود داشته باشید.

چکاپ کامل چکاپ کامل

گاهی این آزمایش‌ها برای آن است که شما یک اطلاعات دقیقی از سلامت بدن خود در طول زمان داشته باشید و بتوانید در صورت نیاز آن‌ها را با هم مقایسه کنید.

چک‌های بهداشتی در خانه

شما می‌توانید برخی از این مراقبت‌های بهداشتی و البته بررسی‌ها را در خانه نسبت به شرایط مختلف داشته باشید.

در ادامه به برخی از آنها اشاره کرده‌ایم.

مراقبت از دندان:

تمیز کردن منظم دندان‌ها و خوردن رژیم غذایی کم قند می‌تواند خطر پوسیدگی دندان را کاهش دهد.

رژیم غذایی:

یک رژیم غذایی سالم سلامت عمومی و تندرستی شما را بهبود می‌بخشد.

فعالیت بدنی:

فعالیت بدنی منظم برای سلامت روانی، قلب و استخوان‌های شما خوب است، و می‌تواند از بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری کند.

افراد باید به مدت 30 دقیقه تا یک ساعت فعالیت بدنی متوسط در روز داشته باشند.

بدنی فعالیت بدنی

روتین پوست:

بررسی پوست خود، به طور منظم برای خال‌های غیر معمول و یا جوش‌ها در برنامه داشته باشید.

در صورت مشاهده مورد مشکوک، حتماً با پزشک مشورت کنید.

سیگار کشیدن:

سیگار کشیدن خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری‌های قلبی، سکته مغزی، بیماری ریه و استخوان‌های نازک را افزایش می‌دهد.

وزن:

حفظ محدوده وزن سالم به جلوگیری از بیماری‌هایی مانند آرتروز و دیابت کمک می‌کند.

آزمایشات چکاپ کامل:

آزمایش خون

آزمایش خون یکی از مهم ترین موارد برای آزمایش چکاپ کلی بدن است. شمارش کامل سلول‌های خونی برای تعیین وضعیت سلامتی، مشخص کردن برخی از بیماری‌ها مانند کم خونی (آنمی)، مالاریا، سرطان خون و موارد دیگر توسط آزمایش خون انجام می‌شود. آزمایش چربی خون نیز بخشی از آزمایش خون است که با نمونه‌گیری مشخص خواهد شد. همچنین در خصوص آمادگی قبل از آزمایش خون می‌توانید بخوانید.

آزمایش خون آزمایش خون چیست؟

آزمایش مدفوع

در آزمایش مدفوع مواردی مانند شکل، گلبول سفید، چربی، فیبر، عفونت، موارد غیر طبیعی، وجود باکتری، ویروس، قارچ، رنگ، انگل و خون مخفی در مدفوع مورد بررسی قرار می‌گیرد.

آزمایش‌های مربوط به قلب

فشار خون:

اگر فشار خون شما طبیعی بوده، سن شما زیر 40 سال است و هیچ سابقه خانوادگی فشار خون بالا وجود ندارد، هر دو سال یک بار فشار خون خود را چک کنید. اگر بالای 40 سال دارید، فشار خونتان بالاست، یا سابقه شخصی یا خانوادگی فشار خون بالا، سکته مغزی یا حمله قلبی دارید، سالانه آن را بررسی کنید.

فشارخون تست فشارخون

آزمایشات خون:

سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون، از جمله موارد دیگری است که باید بررسی کنید. سطوح بالا ممکن است نشان دهنده افزایش خطر ابتلا به مشکلات مختلف سلامتی از جمله بیماری قلبی باشد.

اگر بالای 45 سال دارید، باید حداقل هر 2 سال یک‌بار این آزمایشات خون را انجام دهید. اگر در معرض خطر بالای بیماری قلبی هستید و سابقه خانوادگی دارید، باید از سن 40 سالگی هر سال آزمایش دهید.

الکتروکاردیوگرام (ECG):

این یک آزمایش پزشکی غیر تهاجمی و بدون درد است که ناهنجاری‌های قلبی را با اندازه‌گیری فعالیت الکتریکی تولید شده توسط قلب هنگام انقباض آن تشخیص می‌دهد.

تست‌های چاقی:

اضافه وزن یک عامل خطر مهم برای بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری‌های قلبی عروقی و دیابت است. از پزشک خود بخواهید شاخص توده بدنی (BMI) و اندازه گیری دور کمر شما را هر دو سال یکبار بررسی کند.

تست چاقی تست چاقی

آزمایش‌های مربوط به دیابت:

آزمایش‌های دیابت شامل آزمایش سطح قند خون ناشتاست که میزان گلوکز خون را پس از ناشتا (عدم غذا خوردن برای مدتی) اندازه‌گیری می‌کند. معمولاً قبل از صرف صبحانه انجام می‌شود. این آزمایش با توجه به سطح خطر، باید سالانه یا هر سه سال یک بار انجام شود.

آزمایش‌های چکاپ زنان:

خانم‌ها نیز باید به‌صورت منظم آزمایش‌هایی چکاپ را برای حفظ سلامتی و جلوگیری از پیشرفت بیماری‌های احتمالی انجام دهند. 

  • غربالگری سرطان سینه
  • تست غربالگری دهانه رحم (پاپ اسمیر)
  • غربالگری (STI)

    آزمایش‌های چکاپ مردان

مردان نیز باید علاوه بر آزمایش چکاپ کلی، آزمایش‌های مربوط به سرطان پروستات را نیز به صورت منظم انجام دهند. همچنین علاوه بر موارد فوق، شما می‌توانید نسبت به بررسی وضعیت ابتلای خود به بیماری‌های مقاربتی از جمله ویروس HPV و زگیل تناسلی که متاسفانه شیوع زیادی در جهان و ایران دارند اقدام نمائید.

با انجام چکاپ منظم از انتقال بیماری به سایرین و کاهش مقدار شیوع آن جلوگیری خواهید کرد. 

درخواست آزمایش چکاپ کامل